Hvad gør du når du falder I?

Vaner: Min bedste strategi til at lykkedes med dem

Danni Liljekrans Personlig udvikling, Vaner Leave a Comment

Der er ét princip, der har betydet allermest for mig i min rejse mod bedre vaner, og jeg har gentagne gange refereret til det, når jeg taler med folk om vaner. Så i dag deler jeg det her. Jeg tror på, at hvis du ikke allerede kender det, så kan det gøre en stor forskel for dig.

Alt eller intet

Kender du også én eller flere af disse situationer?

  • Du har styr på din økonomi, det går godt og du holder dit budget. Der kommer en uventet udgift ind fra højre, din konto går i nul og pludselig starter din købsfest. Nu er det ligemeget. “Screw it!” Dit dankort danser swing og du er ustoppelig!
  • Du har endelig fået styr på din vægt. Dit nytårsfortsæt går godt, og du spiser som regel sundt, undtagen lørdag, hvor du har givet dig selv fri. En aften kommer du til at købe en pose slik i supermarkedet og pludselig stikker det af. Alle vaner er væk, du spiser hele posen og ender med at finde en pose chips frem også. Du hader det allerede men kan ikke stoppe.
  • Du er begyndt at holde dit hjem pænt og rent. Du rydder op løbende og er blevet rigtig glad for denne nye måde at leve på. En dag har du ekstra travlt, da du skal pakke. Papirer og tøj ender over det hele. På et splitsekund er du tilbage og du får ikke ryddet, op. Om aftenen smider du dit tøj oven i bunken, du lavede i morges. Nu er det ligemeget. Opvasken kan lige så godt vente også.

Jeg kender dette alt for godt. Jeg ved ikke hvor mange gange, jeg har oplevet den første. Min kassekredit plejede at lide hårdt under det, men heldigvis har jeg fundet ud af hvad jeg gjorde forkert.

Hvis du vil lege med – og have mest ud af den artikel her, så brug et par minutter nu på at finde 2-3 eksempler, hvor du selv falder i og ikke altid kommer op igen. Skriv dem gerne i kommentarerne på Facebook eller herunder.

Hvordan starter gode vaner?

PhD. B.J. Fogg skriver om, at der er 3 måder at komme i gang med en ny vane på:

  • Mulighed A) Få en aha-oplevelse. Pludseligt er det logisk hvorfor du skal [indsæt din ønske-vane her]
  • Mulighed B) Skift det miljø du er i (hvem og hvad du omgås)
  • Mulighed C) Tag små skridt (han bruger udtrykket tiny-habits).

Mulighed A sker enten tilfældigt eller med hjælp fra en ekstern (det er f.eks. dét, der ofte sker i coaching, når jeg hjælper en person med at komme i gang med en ny vane).

Mulighed B er ret fin – fordi du selv er i kontrol, men får hjælp udefra. Hvis du f.eks. gerne vil blive hurtigere til at løbe, så er det virkelig effektivt at melde sig ind i en løbeklub. Du bliver inspireret, du får et fast hold at træne med og “normen” i den kreds smitter positivt af på dig.

Mulighed C er selvhjælpsmetoden som jeg giver gode strategier til i denne artikel. (Du kan selvfølgelig altid få en makker med på din rejse, eller skrive mig en mail for at holde dig selv op på det. Du ville ikke være den første der gjorde det.)

Hvordan skal jeg gøre det anderledes?

Grundlæggende handler det om at blive bevidst om hvornår du falder i. Hvis du ikke opdager det, kan du ikke ændre det.
Når du vil implementere en ny vane, så tror mange at det vigtigste er, at BLIVE VED. Det er helt forkert. Det vigtigste er, at acceptere at ingen kan blive ved uden at fejle, og i stedet have forberedt din plan-B til når det sker.

Hvis du planlægger at få en ny vane uden at falde i, så sætter du dig selv op til fiasko.

Der er to scenarier, du kan overveje:

  1. Kan det ske, at jeg glemmer min nye vane?
  2. Kan det ske, at jeg ikke får det gjort pga. manglende viljestyrke, planlægning osv?

Scenarie 1

Hvis du glemmer din nye vane, og senere kommer i tanke om det. “Hov, jeg fik da ikke mediteret i går”, eller “Hov, jeg havde da egentlig planlagt at starte dagen med at læse 10 minutter i min bog.” så har du nu én primær opgave: Få det gjort.

Jeg ved godt det lyder simpelt. Vaner er simple som ideer, men svære at implementere (eller stoppe).

Mit eget eksempel:

Hvis jeg glemmer, at lave min morgentræning, så kommer jeg som regel i tanke om det i løbet af dagen, når jeg ser min yogamåtte, som jeg altid bruger til det. Jeg har pt. 2 måder at gribe den situation an på. Enten så får jeg det gjort om eftermiddagen/aftenen. Det sker oftest. Ellers, så lægger jeg måtten ud på gulvet inden jeg går i seng, sådan at jeg under ingen omstændigheder glemmer det i morgen.

Det vigtigste når du skal opbygge en vane, er at få en god gennemsnitshastighed. Det er sådan set ligemeget om jeg træner 365 dage om året eller 360 dage om året. Men hvis success for mig, er 365 dage om året, så riskerer jeg at give op, hvis jeg glemmer en dag eller to. Resultatet ville være, at jeg træner f.eks. 57 dage i starten af året – og så aldrig mere.

360 dage er bedre end 57 dage, ikke?

Scenarie 2

Hvis du en given dag mangler viljestyrken til at få arbejdet mod dit mål, så overvej hvordan du kan sænke barren for dig selv. Hvad kan du gøre i stedet for? Uanset hvad du gør, så vil en positiv handling i retning af dit mål, være med til at forankre din vane. Hvis du f.eks. gerne vil spise sundere, men kommer til at putte en pose slik i kurven når du står i supermarkedet, så er det ikke verdens undergang. Hvis du lægger mærke til det, så notér dig, at dette er et kritisk tidspunkt i din nye vane. Det er okay at falde i – men hvis du bliver bevidst om, at du har et svagt øjeblik, allerede inden du går hen til kassen, så sænk barren for dig selv. Skift posen ud med en mindre pose. Køb et mindre stykke god chokolade, og vær STOLT af dig selv.

En opsummering

At opbygge nye vaner er grundlæggende svært. Vi skal huske at anerkende os selv på rejsen, og der er nogle ting vi kan gøre for at hjælpe os selv. Det første skridt er, at få indarbejdet en bevidsthed, når vi falder i, så vi kan handle anderledes. Når du forbereder din plan-b, så er sandsynligheden for, at du vælger den, fremfor at falde i, langt større.

Hvis du opfanger at du faldt i / glemte din nye vane en dag, så gør det til din 1. prioritet at komme tilbage på hesten. Det er et kritisk øjeblik for dig.

Hvis du ikke har viljestyrken eller tiden til at gøre hvad du havde planlagt, så find alternativer som er i den rigtige retning. Det vigtigste kriterie for den alternative handling er, at den er “bedre” end det, du var ved at gøre. Altså et mindre stykke chokolade end den store pose slik. Fem minutters meditation i stedet for 30. Gå fem minutter tidligere i seng, selvom du havde planlagt 30. Og så videre.

Hvis du giver dig selv lov til at fejle på din vej, så lover jeg dig, at du har langt større chance for at opnå dit mål på den lange bane.

 

Danni Liljekrans

Jeg er uddannet ingeniør, trænet facilitator og certificeret coach. Jeg skriver artikler om personlig udvikling, psykologi og vaner fordi jeg elsker at forstå komplicerede emner og formidle dem simpelt, samtidig med at jeg elsker at hjælpe folk til mere selvindsigt. Mit mål er at du opnår bedre relationer med dem omkring dig - og måske især med dig selv.

Forrige artikelNæste artikel