Hvad hvis du havde misforstået dine følelser?

Danni Liljekrans Uncategorized

Hører du nogensinde den der lille stemme, som er selvudnævnt livskommentator? Vores indre stemme, som er ekspert på alle mulige områder, og som ikke kan lade være med at kommentere. I dag vil jeg dele et perspektiv, som jeg hørte fra en dygtig coach ved navn Anders Haglund, og en tilhørende personlig erfaring med dig. Perspektivet er guld for værd mig, når den indre stemme har meget på hjerte, og måske kan du også bruge det.

Hvad er der galt med mig? Hvorfor kiggede hun sådan?

Jeg havde engang en oplevelse, for en del år siden, hvor jeg kommer cyklende ned ad en stille gade i Odense. Det er en helt almindelig sommerdag i maj måned . På min vej kører jeg forbi en pige; den eneste anden person på gaden. Hun er nok omkring 10 år. Fordi hun står, og jeg cykler (og fordi vi lever i det 21. århundrede) har vi naturligvis ikke nogen dialog. Jeg smiler venligt, da jeg passerer forbi hende og hun kigger tilbage på mig. Og her sker der noget meget specielt for mig. Min indre stemme siger noget den ikke plejer at sige. Det er som om den har en anden, negativ, agenda end den plejer. Jeg vender lige tilbage til, hvad det betød for mig og hvad jeg lærte af det, om lidt.

Hvad giver dig følelsen?

Først vil jeg gerne dele hvad jeg lærte af Anders Haglund i 2013. Jeg vil tro, at de fleste kender følelsen af, at en person irriterer os helt enormt. Eller omvendt gør os så glade at sommerfugle til sammenligning virker lidt sørgmodige. Og deri ligger der en meget stor misforståelse vi ofte er ofre for.
Forestil dig fyren Henning. Henning oplever noget, der sker i virkeligheden, altså i verden omkring os. Det giver ham en eller anden følelse. Det kan være, at virkeligheden i dette tilfælde er Kasper, som sidder bag kassen i Netto. Kasper giver Henning en træls følelse i maven, for Kasper kigger op med de mest interesseforladte øjne og taler også lidt flabet til Henning.

Henning og Kasper i Netto

Henning føler sig nu enten provokeret, sur, ked af det, dømt eller noget helt femte. Lad os kigge nærmere på Henning, for at forstå hvad der sker. Kasper giver Henning en træls følelse i maven. Altså sådan her:
 Virkeligheden giver følelsen
Det er det, Henning oplever. Og det er dét vi ofte selv oplever. At noget fra virkeligheden giver os en eller anden følelse.
Kender du så også det, at nogle gange, hvis du har en dårlig dag af en eller anden årsag, så er der større risiko for at virkeligheden kan give dig en dårlig følelse? Og det modsatte kan også ske. Hvis du har en virkelig god dag, så har virkeligheden lidt sværere ved at give dig en dårlig følelse, tværtimod giver den dig nogle dejlige følelser? Den samme ting der sker i virkeligheden, kan godt give to forskellige følelser, hos to enæggede tvillinger.
Okay, jeg ved godt at jeg gør det her meget simpelt, men sandheden er, at ofte så glemmer vi det, når vi står i situationen. Det der sker, er følgende:
Hennings tanker giver følelserne.
Der sker noget i virkeligheden. Det opfatter vi gennem vores sanser, som via ubevidste eller bevidste tanker giver os en følelse. Oftest ubevist.
Kvaliteten af dine følelser er altså ikke et udtryk for virkeligheden, men et billede på kvaliteten af dine tanker.
 

Tilbage i Odense

Da jeg passerede pigen på gaden opdagede jeg at min indre stemme sagde: “Hun kiggede mærkeligt på dig. Du er heller ikke ret pæn. Pas nu bare dig selv, og lad være med at smile venligt til folk. De gider dig ikke.”
I starten havde jeg bare en træls følelse i maven, men jeg opdagede det heldigvis. En meta-tanke. En tanke om mine tanker. Det gik op for mig, at min indre stemme er et klart udtryk for kvaliteten af mine tanker. Hvis jeg har det godt, så er min indre stemme venlig, tilgivende, accepterende og rummelig overfor mig selv. Hvis jeg har det mindre godt, så er min indre stemme dømmende, ekstra kritisk og generelt negativ overfor mig selv. Det var også i denne periode, at jeg var stresset og havde en hård tid med ensomhed. Havde jeg haft det godt på det tidspunkt, havde jeg sikkert ikke skænket det en tanke. Styrken ligger dog i at kunne observere den negative indre stemme, tage stilling til den og lade den passere. Havde jeg vidst hvad jeg ved i dag, havde mine tanker måske været sådan her:
“Danni, du er heller ikke pæn. Pas nu bare dig selv, og lad være med at smile venligt til folk… Woow… Hold da op. Jeg har vist ikke så meget overskud lige pt. Okay – jeg aner ikke hvad pigen tænkte, men jeg må hellere være lidt god ved mig selv resten af dagen.”
Det var først da jeg fik forklaret dynamikken mellem vores tanker (bevidste eller ubevidste) og vores følelser, at det gik op for mig, hvorfor jeg havde den oplevelse dengang i Odense.

Brug din indre stemme som et pejlemærke

Jeg bruger aktivt tonen af min indre stemme. Jeg lægger mærke til den, og hvis den er neutral eller positiv, så er det fint. Hvis den derimod er ekstra kritisk og dømmende, så er det et udtryk for, at jeg skal gøre noget godt for mig selv. Det er sikkert individuelt, men for mig betyder det, at jeg skal lave færre aftaler, sørge for at få min søvn og generelt lave mere af det, der gør mig glad.
Hvis din indre stemme ofte taler grimt til dig, så vid at du slet ikke er alene, og at det godt kan blive anderledes. Du er velkommen til at kontakte mig hvis du vil høre mere om det. Ellers kommer der formentlig en artikel om det en anden gang.

Hvad kan du så bruge det til?

Dine følelser er altså et udtryk for dine tanker, og det betyder, at hvis du reagerer på en måde du ikke altid synes er hensigtsmæssig, så kan du overveje at udfordre dine tanker. Er dine tanker gode for dig? Er de overhovedet rigtige? Kan du være sikker på det?
Jeg er meget nysgerrig på, om det giver mening. Om det måske er helt åbenlyst eller om du kan bruge det til noget. Jeg glæder mig til at høre fra dig.
 

Danni Liljekrans

Jeg er uddannet ingeniør, trænet facilitator og certificeret coach. Jeg skriver artikler om personlig udvikling, psykologi og vaner fordi jeg elsker at forstå komplicerede emner og formidle dem simpelt, samtidig med at jeg elsker at hjælpe folk til mere selvindsigt. Mit mål er at du opnår bedre relationer med dem omkring dig - og måske især med dig selv.

Forrige artikelNæste artikel