Skab det nødvendige fokus

Fokus: Warren Buffets 2-liste system

Danni Liljekrans Læring, Personlig udvikling, Vaner

De sidste par år har jeg haft en helt bestemt oplevelse nogle gange. Jeg mærker en ubeskrivelig glæde og følelse af overskud. Det er sket igen netop nu, og jeg har fundet ud af hvor det kommer fra. Så jeg har valgt at dele den med dig. Måske har du den allerede, eller kender den fra tidligere – og ellers kan jeg måske inspirere dig.

Nogle gange har følelsen været ekstra stærk: F.eks. sidste år, da jeg kom tilbage på arbejde efter en uges ferie, hvor jeg var på Roskilde festival. Eller i maj måned, hvor jeg var en uge i Ukraine for at arbejde sammen med vores kollegaer. Og så disse dage, hvor jeg er kommet tilbage på arbejde efter to ugers ferie (som jeg brugte på at undervise/facilitere på Camp True North).

Hvad har de oplevelser til fælles? Det undrede i hvert fald mig. Men følelsen er ikke til at tage fejl af. I min research til et kommende indlæg omkring skill vs. passion (hint, “find your passion deep inside” er overrated), er jeg stødt på væsentligheden af fokus. Altså, hvor helt utroligt afgørende det er, at kunne fokusere på få ting ad gangen. Specifikt nævnte forfatteren (Angela Duckworth) til en bog jeg læser en historie fra Warren Buffets liv, som jeg gerne vil videreformidle[1].

Warren Buffet

Warren Buffet (Født 1930) er en af verdens rigeste personer. I høj grad anerkendt for sin dedikerede indsats til investering og sit filantropiske væsen. Manden har naturligvis sit eget fly, og dér kommer historien ind. Jeg kender ikke Warren Buffet selv, men baseret på at han vil give 99% af sin formue til filantropiske programmer[2], er mit indtryk, at han tænker blot en smule udover sin egen næse.

En almindelig grå eftermiddag spørger han sin pilot, hvilke mål han har, forventende at han har større mål end blot at være Hr. Buffets privatpilot. Piloten, Mike Flint, svarer at han bestemt har nogle mål, så Warren Buffet giver ham en opgave. Jeg har delt den op i tre trin, og du kan følge med mens du læser, hvis du er frisk.

Trin 1
Warren Buffet sagde: “Lav en top-25 liste over de projekter og mål du arbejder har for tiden eller som du gerne vil opnå indenfor de næste par år.”

Piloten tager imod opgaven og laver listen. Dette tager givetvis lidt tid, men han får lavet sin liste og får så næste del af opgaven:

Trin 2
“Prioriter nu de fem vigtigste på din liste, og sæt en cirkel omkring dem.”

Note: Hvis du selv laver disse lister mens du læser med, så sørg for at få lavet listerne færdige inden du går videre til næste trin.

Top-25

Trin 3
Mike Flint havde nu to lister med hhv. 5 og 20 ting på dem (5 ting med cirkler omkring, og 20 uden cirkler). Han var klar til at fokusere på sin top-5 liste med det samme. De fik også udarbejdet en plan for hvem der skulle hjælpe ham, og hvornår de forskellige ting skulle være færdige. Han var klar til at gå i gang med det samme. “I’ll start tomorrow. No, actually I will start tonight!”, sagde piloten.

Warren Buffet spurgte dernæst:

“Og hvad med de resterende 20 ting på listen? Hvad er din plan med dem?” Mike Flint svarede at top-5 listen selvfølgelig havde prioritet, men at tingene på den anden liste også var vigtige, så dem ville han se til når det passede ind mellem top-5 aktiviteterne.

Men her kommer et twist. Warren Buffet svarer:
“Forkert. De 20 ting er din “avoid at all cost list”. Uanset hvad, så indtil du er i mål med din top-5, så må du sørge for at disse ting IKKE får fokus overhovedet.”

Jeg genkender selv dette fænomen fra mit eget liv. Jeg støder tit på ting, som jeg finder enormt interessant og jeg har ofte svært ved ikke at bruge lidt tid på dem. Men denne øvelse sætter tingene i perspektiv. Altså, hvad er sandsynligheden for at blive færdig med noget som helst, hvis vi har gang i 25 projekter? Eller bare 10 ting?

Simplicitet vinder

Hvis vi fokuserer på for mange ting, ender vi med ikke rigtigt at lykkedes med nogle af dem.

Da jeg var i Ukraine i maj, havde jeg ét fokus: Gruppen. Mine to delmål var at få gruppen på ca. 25 mand til at lykkedes med planlægningen af det næste års arbejde, samt at få bygget et stærkt team, da vi havde modtaget 5 nye kollegaer fra en anden afdeling. Jeg lavede ikke andet den uge. Vi startede kl. 8 og gik i seng ved midnat. Selvom der var frokost, teambuilding, besøg på restauranter osv., så var fokus hele tiden det samme: udvikling af teamet og deres succes med at planlægge.

Man kan sige, at jeg blev tvunget til at fokusere på kun én ting. Men min oplevelse med det var den samme: en følelse af succes, glæde, og faktisk en form for frihed – fordi det altid er lettere at koncentrere sig om få ting.

Mine to andre oplevelser kommer af det samme. Hver gang jeg er kommet tilbage på mit arbejde i sommerferien, har der kun været én ting, nemlig mit hverdagsjob. Jeg forpligtiger mig ofte til mange forskellige ting, fordi jeg har svært ved at sige nej, men lige i sommerferien er der ofte pause fra de andre ting. Så når jeg “kun” skal arbejde 37 timer om ugen, føles det som ferie. Fordi jeg kan gøre mit liv simplere i den periode.

Mit nuværende fokus er derfor at holde mængden af ting fra Not-todo-listen nede i mere end blot 14 dage.

Genkender du også følelsen af hvad fokus kan give dig? Hvor mange ting er der på din liste?

Kilder
[1] Jeg har senere fundet ud af at historien originalt stammer fra Scott Dinsmore, den afdøde stifter af LiveYourLegend.net, som fik historien fortalt og sidenhen skrev om den.
[2] Fortune Magazine, 2010, Warren_Buffett_Pledge_Letter

 

Danni Liljekrans

Jeg er uddannet ingeniør, trænet facilitator og certificeret coach. Jeg skriver artikler om personlig udvikling, psykologi og vaner fordi jeg elsker at forstå komplicerede emner og formidle dem simpelt, samtidig med at jeg elsker at hjælpe folk til mere selvindsigt. Mit mål er at du opnår bedre relationer med dem omkring dig - og måske især med dig selv.

Forrige artikelNæste artikel