Kan man finde sin passion ved at tænke?

Danni Liljekrans Læring, Personlig udvikling

I de næste 3 indlæg sætter jeg fokus på passion og færdigheder. Hvordan finder du ud af hvad du virkelig brænder for at lave? Og hvordan bliver man god til det?
Denne første del handler om at finde sig selv og sin passion ved henholdsvis at tænke og ved at rejse.

Som altid er min ambition, at give dig mulighed for at reflektere over dit eget liv og tilbyde nogle nye perspektiver på hvordan livet kan anskues.

Jeg lægger ud med en historie.
»En varm sommer morgen i 2008 begav en ung mand sig alene ud i verden. Han ville rejse fra én ende af Europa til den anden ved at tomle, og ved at overnatte hos mennesker han endnu ikke kendte, men som via et netværk bød ham indenfor. Destinationen var et magisk sted i Bosnien. Langt fra byen og de store menneskegrupper. Ud i skoven til et sted der blev kaldt Zelenkovac. Ude i denne skov boede Boro. Hans navn var egentlig Borovic, men han gik i folkemunde under navnet Crazy Boro. Crazy, fordi han i 1980’erne var flyttet ud i skoven for at bo i en lille vandmølle/hytte, som hans far havde efterladt. Senere byggede Boro et helt hus ved siden af. Lag på lag, år for år. Flere rum. En bar, et køkken, et værelse mere. Huset blev større og kun mere unikt i sin stil. Godt 20 år senere, så det således ud:

Home built house in forrest zelenkovac

Dér ville den unge man hen. Først, bare fordi det kunne være en spændende rejse, men senere blev der trukket et gardin af mening ned over turen. Formålet skulle være at rejse dérhen, meditere, være alene og finde sig selv. Finde ud af hvad livet egentlig handlede om for ham. Hvad hans passion og mål i livet egentlig var.
Efter utallige køreture med fremmede. Efter mange udfordringer man kun kan forestille sig som alene tomler gennem Europa. Efter sene aftener uden biler på vejene, i lande hvor hans sprog ikke rakte til andet end ja/nej og “må jeg køre med?”. Efter oplevelsesrige små to uger. Der ankom den unge man til Zelenkovac. Stedet var… Magisk. Som håbet og forventet. De første dage vandrede han rundt i skoven, til forskellige bakketoppe, små søer og skovlysninger med smukke vilde blomster. På den 4. dag ville han finde et sted, hvor han kunne være i længere tid. Hvor han kunne meditere uden afbrydelser, med en udsigt der tillod at tænke stort.

Han fandt en bakketop hvor han sad i mange timer. Intet forstyrrede, udover fuglene og det betagende landskab

passion-view-zelenkoviac

Flere timer senere sad han stadig der. Tænkte. Mærkede efter. Langsomt som timerne gik, begyndte han at kunne mærke noget. Det havde krævet tid.

Han var blevet sulten.

Nogle dage senere, efter mange timer i stilhed med smukke grønne bjerge som baggrundsmusik til sine tanker, drog han videre på sin tur til flere oplevelser. Netop på dette tidspunkt var han skuffet. Trist. Alene.

Præcis en måned efter han havde forladt sin bolig nåede han tilbage til sit hjemland. Klokken var 22 om aftenen og dér, fra grænsen, havde han stadig nogle hundrede kilometer hjem. Hans næste lift var med en turist, som tilfældigvis skulle til den unge mands hjemby, og endte med at køre ham helt til døren kort efter midnat. Sådanne oplevelser havde turen været fuld af. Forandret for livet, af de oplevelser han havde fået, var han nu hjemme igen. Klogere på kulturer, mennesker og sig selv. Han var endnu mere enig med H.C. Andersens “At rejse er at leve” end nogensinde. Turen var en utrolig oplevelse. Og så var der lige den skuffelse. Manden havde stadig ingen anelse om hvad sin passion eller mål med livet var. Denne rejse havde ikke givet ham ikke svaret.«

Sagen er den, at passion og større mening, ikke er noget man tænker sig til. Det er ikke noget man er født med, og derfor finder inde i sig selv når man blot lærer at mærke nok efter. Dét som rejser kan, er at ændre dit miljø og sætte dig i omgivelser du ikke er vant til. Og dét tror jeg på kan gøre en verden til forskel. Det udvikler dig som menneske. Og indirekte kan det hjælpe dig med at finde frem til “din passion”. Men den unge mand gjorde én grundlæggende ting forkert. Nemlig ikke at gøre noget. Han tog ud, og ventede med et fokus på den større mening. Han tog ud, og var passiv mens han håbede at finde noget indeni sig selv.

Og det er min pointe med dette indlæg. At for at komme nærmere vores passion, vores kald i livet eller hvad man vil kalde det, så må vi starte med at gøre mere, og have færre forventninger til hvornår passionen dukker op undervejs. (Ikke at forveksle med færre forventninger til de resultater vi skaber undervejs.)

Angela Duckworth skriver i sin bog Grit om hvordan og hvornår passioner opstår. Det starter med en generel interesse for noget, og på dette tidspunkt har det ikke noget med passion at gøre. Det er bare noget som er sjovt og interessant: “Interests are not discovered through introspection. Instead, interests are triggered by interaction with the outside world.” Og for at finde ud af, hvad man finder interessant (som senere kan blive til en passion), må man eksperimentere: “Without experimenting, you can’t find which interest will stick, and which will not.”

Tilsvarende skriver Cal Newport i bogen “So good they can’t ignore you – why following your passion is bad advice”:

How to end up loving what you do:
Rule nr. 1: Dismiss the passion hypothesis (Passionshypotesen er: Det er muligt først at finde sin passion, og derefter et arbejde som passer til)
Rule nr. 2: Career Capital Theory (Fantastiske jobs og karrierer er sjældne og værdifulde – de hænger ikke på træerne, og hvis du vil have det, må du først tilegne dig sjældne og værdifulde færdigheder, som gør det muligt at få de jobs.
Rule nr. 3: Build up autonomy (Få tilstrækkelig autonomi og indflydelse på din situation, hvilket er én af de fundamentale dele af indre motivation som giver arbejds-/livsglæde)

Bøgerne er naturligvis mere uddybende end hvad jeg skriver her, så lad dette være bog-anbefalinger, hvis du synes emnet om passion og evner/færdigheder er spændende. Især Cal Newport’s bog var interessant.

Konklusion

Jeg spurgte oprindeligt på Facebook:
Kan man finde sin passion ved at tænke?
Kan man finde sin passion ved at rejse?

Som du muligvis kan gætte, er jeg ikke ret stor tilhænger af “passion”. Jeg synes det bliver opreklameret og gjort til et marked for selvhjælpsbøger, foredrag og seminarer. Det bliver fremstillet som noget, man skal finde inde i sig selv. Man skal bare mærke efter, og hvis man lytter nok, så finder man det. Det er noget vrøvl, hvis du spørger mig.

Som coach er jeg flere gange stødt på personer, som ikke ved hvad de vil, og gerne vil have lidt sparring til netop det. Ofte så undersøger vi, hvad de før har haft successer med, hvad de naturligt er gode til og hvad de synes er sjovt/spændende. Der er mange flere måder man kan gribe det an på. Mit vigtigste råd er dog altid dette: Du skal ud og gøre noget. Du skal undersøge, eksperimentere, lege og lære. Uden forventning om, at det nødvendigvis bliver lige netop det, du er startet på, som bliver dit livs levebrød, men hav tillid til, at det at gøre noget, giver dig nye oplevelser, som hjælper dig tættere på. Hvis du har lyst til en makker der hepper på dig undervejs, så lad mig endelig høre fra dig.

I næste del kigger jeg lidt nærmere på hvordan passion opstår og hvordan du bliver glad for det du laver. Hvad er sammenhængen mellem passion og færdigheder? Bliver man dygtig til noget, fordi man kan lide det, eller kan man lide det fordi man er dygtig? Og så kommer del 2 af historien, hvor den unge man endelig indser hvad der gik galt på første rejse.

Til sidst vil jeg byde dig at lave en lille selvreflektion: 1) Hvad laver du i dit liv, som du er passioneret omkring, og hvordan nåede du dertil? Hvad gjorde, at du indså at dét var en interessant vej for dig? Hvis du ikke har fundet noget du virkelig nyder at lave, så del dét og dine tanker om det. Tag skridtet, og få dét ned på papir. Skriv en kommentar på indlægget på facebook eller til kontakt@liljekrans.com.

Kender du nogen, som har brug for at læse det som du lige har læst? Så hjælp mig med at nå ud til flere:

 

Danni Liljekrans

Jeg er uddannet ingeniør, trænet facilitator og certificeret coach. Jeg skriver artikler om personlig udvikling, psykologi og vaner fordi jeg elsker at forstå komplicerede emner og formidle dem simpelt, samtidig med at jeg elsker at hjælpe folk til mere selvindsigt. Mit mål er at du opnår bedre relationer med dem omkring dig - og måske især med dig selv.

Forrige artikelNæste artikel