Er du klar over hvor uvidende du er?

Danni Liljekrans Læring, Personlig udvikling Leave a Comment

For ellers vil jeg anbefale dig at blive klar over det. Læs hvorfor herunder.

Èn af årsagerne til, at mennesket begyndte at lære så meget om verden og til sidst dominerede kloden, er, at vi på et tidspunkt indså, hvor meget værdi der var at hente i at lære nyt. “Førhen gav en en typisk magthaver penge til præster, filosoffer og poeter”, skriver Dr. Yuval Noah Harari i bogen Sapiens: A Brief History of Humankind. Magthaverne brugte penge til at vedligeholde status quo og deres magtfulde position. Men på et tidspunkt indså man, at ved at indrømme ignorance, og investere i videnskaben, kunne man udvikle ny teknologi, som gav endnu mere magt og flere muligheder. Videnskaben begyndte at sige: “Vi ved noget nu og har disse teorier om verden, men vi tror kun på dem, indtil vi lærer noget nyt.” Den måde at tænke på har været med til at revolutionere vores verden fuldstændigt de sidste 500 år.

At være ignorant betyder at være uvidende (om noget). Er du villig til at indrømme din egen ignorance?

Det samme gælder nemlig også for det enkelte menneske. For dig og for mig. Vores villighed til at indrømme ignorance kan hjælpe os til at vokse som mennesker. Det er faktisk nødvendigt.

Tænk på, hvordan det er, at arbejde sammen med mennesker, som er overbevist i at alt, hvad de gør, er det rigtige. Som ikke har lyst til at udvikle deres synspunkter uden en stor kamp. Som ikke er åbne overfor alternativer til deres vej. Jeg har oplevet det flere gange. Det var tungt.

Eller tænk på, at være i et parforhold med et menneske, som er overbevist om at hans eller hendes måde at agere på, er den optimale. Formentlig behøver du ikke så meget fantasi – for de mennesker er allerede omkring os. Vi er nok selv den type menneske nu og da.

Men hvornår startede det? Da vi var mindre, var vi åbne for at lære nyt på de fleste fronter. Vi indrømmede i vores handlinger og indstilling til omverdenen, at der var meget vi ikke vidste. På et tidspunkt lærer nogle af os, at for at være respekterede må vi stå fast og udtrykke, at vi har styr på det.

På samme måde som det gavnede menneskeheden at være villig til at indrømme dens ignorance, gavner det også stadig dig som menneske. Det satte fart på udviklingen i menneskets historie, og det sætter fart på dine muligheder i dit liv. Dine muligheder for at blive dygtigere. For at være mere vellidt blandt dine kollegaer, venner og familie. Den græske filosof Sokrates sagde: “Sand visdom er at vide, at du ikke ved.”

Du, og ethvert menneske har fire områder af viden om os selv:


Johari's vindue

Denne model kaldes JoHaris vindue, og er udviklet af Joseph Luft og Harry Ingham i 1955 (deraf navnet). Der ligger guld i det blinde og det ukendte. For at blive klogere på de områder, må vi starte med mod og villigheden til at være ignorante. Det betyder blot, at vi skal acceptere og tro på at de områder findes. Derefter må vi være nysgerrige.

Lad mig give et eksempel. Jeg havde en kollega, som i løbet af sine første måneder i virksomheden skrev i en mail til mange af dem som han arbejdede sammen med, at han gerne ville høre, hvad han kunne gøre bedre i sit job. Han var villig til at lytte til, hvad andre mente han havde i sit blinde område. Det skabte både respekt omkring hans person, og det gav ham input til, hvad der ligger i hans blinde område – ting andre ser, men som han ikke selv ved.

Er du villig til at indrømme din egen ignorance, og tror du fast på, at der er meget du ikke ved? Så er du også mere modtagelig overfor at lære nyt om dig selv. Tror du de bedste ledere er åbne overfor at lære nyt? Tror du, at det gælder for dig også?

Det er klart, at den gode leder – om det er personligt lederskab eller ledelse med titel – også må stå fast og udstikke en retning nogle gange og ikke hele tiden kigge ud til, hvad andre mener. Vi må huske at alt, hvad andre ser i os og fortæller os, er input – det er ikke nødvendigvis sandheder. Vores opgave er at være hudløst ærlige overfor os selv, når vi lytter til, hvad andre siger om os.

For at afslutte med noget helt konkret, så vil jeg invitere dig til at tage imod en udfordring. Spørg en kollega eller ven, om ikke de vil fortælle dig noget, som du ikke selv ved, men som du kunne vokse som menneske af. Husk at forsikre dem om, at de gerne må være ærlige, for ellers risikerer du, at de forsøger at beskytte dig.

Gad vide hvad du kunne lære om dig selv…

Denne artikel er skrevet som en del af mit Bedre Feedback projekt. Læs mere på http://bedrefeedback.nu

 

Danni Liljekrans

Jeg er uddannet ingeniør, trænet facilitator og certificeret coach. Jeg skriver artikler om personlig udvikling, psykologi og vaner fordi jeg elsker at forstå komplicerede emner og formidle dem simpelt, samtidig med at jeg elsker at hjælpe folk til mere selvindsigt. Mit mål er at du opnår bedre relationer med dem omkring dig - og måske især med dig selv.

Forrige artikelNæste artikel