Du er for vant til at være kompetent

Du er for vant til at være kompetent og det hæmmer dig

Danni Liljekrans Læring, Psykologi, Vaner

Som voksne er vi blevet for bekvemme i vores evige kompetence. Vi er vant til at være kompetente i næsten alt hvad vi gør, og det afholder os fra at gøre ting, som kræver, at vi i en periode er inkompetente.

Du er født nysgerrig

Det er helt naturligt for børn at ville undersøge, lege, eksperimentere og forstå hvordan verden virker. Hvis du har børn, så kender du det fra dem, men ellers, så prøv at være på udkig. Børns verdenssyn er fantastisk: Alt kan undersøges. “Hvad er det? Hvorfor gør den sådan? Hvordan virker verden?” Vi bliver født nysgerrige, og samtidig har vi ikke nogen ekstra lag, som forhindrer os i at bruge denne nysgerrighed til at lære nyt.

Gennem livet får vi hver især vores unikke præg, som har indflydelse på hvordan vi fremover lærer nyt og lever generelt. Nogle bliver afhængige af følelsen af succes, andre af følelsen af at presse sig selv. Nogle kan ikke udstå følelsen af at være dårlig til noget, så de øver sig uhæmmet indtil de mestrer det. Måske endda i smug, så de kan fremstå bedre, når de er sammen med andre mennesker. Der er mange variationer, og det er et komplekst mønster, som skabes i vores opvækst. Kunne du selv genkende noget?

Hvordan lærer vi egentlig?

Alle, som nogensinde har lært noget, har været gennem disse fire trin, startende fra bunden af stigen.

Kompetence stigen

Kompetencestigen: Alle skal igennem 4 trin når de lærer noget nyt.

 

Ubevidst inkompetent
Inden du lærte at cykle, tænkte du ikke over at du ikke kunne cykle. Du var ubevidst inkompetent. Du vidste med ord ikke, hvad du ikke vidste. Som den engelske poet, Thomas Gray sagde: “Ignorance is bliss”.

Bevidst inkompetent
På et tidspunkt prøvede du at cykle, og du fandt ud af at det var ret svært at holde balancen. Du faldt. Igen og igen. Det er ikke ret sjovt, at være bevidst inkompetent til noget man gerne vil kunne.

Bevidst kompetent
Hvis du fortsætter, vil du efter en række forsøg kunne begynde at holde balancen. Du har lært at cykle! Du skal stadig koncentrere dig, for at undgå at kysse asfalten. Du er bevidst kompetent. Med andre ord, du ved hvad du kan, og hvad det er, du gør.

Ubevidst kompetent
En eller anden dag når du dertil, hvor du bare springer op på cyklen, når du skal afsted. Du tænker ikke længere over, hvad det egentlig er, du gør. Du er blevet ubevidst kompetent. Hvis nogen spørger dig, hvordan man cykler, vil du skulle tænke lidt over hvad det egentlig er du gør.

Sådan foregår det, hver gang vi skal lære noget nyt. Vi skal altså igennem en periode, hvor vi ikke er dygtige endnu. Hvor det føles ubehageligt.

Har du glemt hvordan det føles? Det har konsekvenser

Når jeg tænker på kompetencestigen, forestiller jeg mig nogle gange dette scenarie. Du står på en flodbred i skyggen. Du har eventuelt et lille bål, og der er ret hyggeligt her. En flodbred, som vi er på, når vi er ubevidst inkompetente. Den er i skygge, fordi vi ikke kan se, hvad vi ikke ved. Det er et fint sted at være. Vi kan blive der for evigt, uden at føle nederlag.
Ovre på den anden side af floden er dét mål eller den færdighed vi gerne vil have. Floden er vores bevidst inkompetente fase. Vandet er koldt og vi skal kæmpe for at komme over. Nogle gange er floden bred og hurtig, andre gange er det blot en lille å. Men det kræver altid mere end at blive på flodbredden i skyggen. På modsatte side er givetvis endnu en flodbred, men for at komme op af vandet, skal du først kravle op af en skrænt. Nogle gange en klippe. Klippen kan være høj eller lav. Måske er det bare et par store sten du skal over. Men det kræver altid en indsats at komme op. Klippesiden er vores bevidst kompetente fase. På klippesiden er der sol. Det er ikke let, men du kan mærke hvad du laver; du ved hvad der sker, og så længe du kravler, bliver du mere og mere kompetent.
Når du kommer over klippesiden er du i den ubevidst kompente fase, og du kan nogle gange slet ikke huske, hvordan den første flodbred var, eller hvor koldt vandet egentlig var.

flod

Hvis det er længe siden du har været igennem floden, hvordan tror du så det påvirker din lyst til at opleve den usikkerhed igen? Hvis du skulle starte noget nyt, f.eks. begynde til en ny sport, skifte job eller noget tredje, ville din krop og dit sind så være forberedt på følelsen af usikkerhed og frustration? Eller ville følelsen få dig til at give op, når det blev for svært? Eller måske forhindre dig i overhovedet at springe ud i det?

Sådan gør succesfulde mennesker

En fællesnævner for meget succesfulde mennesker, er at de har trænet evnen til at blive ved med at forsøge. Når det bliver svært, eller hvis de fejler, så prøver de igen. Og hvis ikke metoden virker, så prøver de en anden metode. Vedholdenhed er kritisk på trin 2, når du er i floden. Man kan sige, at visse mennesker er så vant til at føle sig som nybegyndere, at det ikke længere er usikkert for dem at være usikre. De ved (måske ubevidst), at det bare er en fase, inden de bliver gode til det. De har selvtillid i forhold til dét at lære noget nyt. De har krydset mange floder, store som små, og ved at på den anden side er der sollys og nye oplevelser der venter.

Vi har allesammen en nybegynder inden i os. Det er vi født med. En nybegynder, som ikke har noget problem med at være nybegynder, en nybegynder som elsker at svømme.

Embrace your inner beginner

Når jeg taler om “succesfulde mennesker”, så handler det ikke om løn, status eller udseende. At være succesfuld, er at have succes med dét, du sætter dig for. Og hvis du bliver ved og aktivt søger det, ja så vil det også betyde, at du får mere i løn, en højere status, eller en sundere krop.

Tror du på, at du kunne blive god til hvad som helst? Altså ikke verdensmester, bare kompetent. Jeg er helt overbevidst om, at du kunne lære næsten alt.
Men, i forhold til at skabe sunde vaner, og at få kompetence indenfor noget nyt, så vil du møde modstand. Og selv når du har fået indkorporeret gode sunde vaner, som støtter dig i dit mål, vil du møde modstand. Forskere vist1, at det vigtigste er, at have troen på, at du kan gennemføre under udfordrende situationer. Støtte, hos venner, en gruppe ligesindede eller professionelle, er altså afgørende når du møder ekstra modstand.

Træn din lærings-muskel

Hvis du er endt i en sitation, hvor du enten giver for hurtigt op, eller ikke starter fordi du ikke har selvtillid nok, til at tro du kan gennemføre, så kan du starte med at træne din læringsmuskel. Starte med at krydse nogle mindre floder, for at træne din evne til at svømme. Lad mig give et par eksempler:

På Camp True North, hvor jeg underviser unge mennesker i personligt lederskab og sociale kompetencer, træner vi vores læringsmuskel, ved at lære at jonglere. Men vi gør det med tørklæder, som falder langsomt. På den måde er udfordringen overskuelig, men man skal stadig gennem de 4 faser. Det var faktisk den øvelse, som gjorde at jeg nu selv kan jonglere. Jeg er dog kun bevidst kompetent – jeg skal stadig koncentrere mig meget undervejs, men jeg kan. I starten var jeg håbløs!

I foreningen Toastmasters træner vi Public Speaking, og medlemmerne øver sig igen og igen på, at tale foran andre mennesker, mens vi har det sjovt. I starten virker det uoverkommeligt for nogle, men skridt for skridt træder vi op ad stigen, og folk bliver selvsikre foran andre mennesker.

Uanset hvad du gerne vil opnå, så vil det gavne dig, at gøre noget, som træner din læringsmuskel.

 

Og nu glæder jeg mig til at høre hvad der er på den anden side af din flod? Hvad vil du gerne vil opnå eller i gang med. Skriv en kommentar på Facebook under opslaget for denne artikel, med din udfordring og eventuelt hvordan du kan træne din læringsmuskel.

Jeg trækker lod på onsdag blandt alle der har kommenteret, om 3 gange gratis coaching til en værdi af 2100,- kr.

Ps. Hvis du kender én, som kunne have nytte af den artikel her, så del den med dem:

 

Danni Liljekrans

Jeg er uddannet ingeniør, trænet facilitator og certificeret coach. Jeg skriver artikler om personlig udvikling, psykologi og vaner fordi jeg elsker at forstå komplicerede emner og formidle dem simpelt, samtidig med at jeg elsker at hjælpe folk til mere selvindsigt. Mit mål er at du opnår bedre relationer med dem omkring dig - og måske især med dig selv.

Forrige artikelNæste artikel