Glemmer du også at gøre det, der virker?

Danni Liljekrans Personlig udvikling, Vaner Leave a Comment

Kender du det, hvor tingene bare spiller for dig? Du spiser sundt, du går i seng i god tid, vågner frisk og veludhvilet. Du rykker mod dine mål og har gode produktive dage.
Jeg genkender disse perioder ved, at når jeg lægger mig i min seng om aftenen, så ligger jeg med et smil på læben. Et smil af tilfredshed, overskud, glæde. En følelse af selvværd fylder mig.

Kender du også det modsatte? Når du gang på gang falder i gamle fælder, med usund mad, overspringshandlinger og en følelse af utilfredshed. Disse følelser kan tage en masse andre uheldige tanker med sig: Hvor er jeg egentlig på vej hen? Er jeg god nok? Hvorfor er jeg ikke nået længere i mit liv?

Bid mærke i, at de nøjagtigt samme situationer og tidspunkter i dit liv kan forårsage begge disse stemninger. Allermest handler det nemlig om stemningen i dit sind, som afgør hvad du får ud af dine dage og hvad du får det til at betyde. Nogle gange er du glad for at overveje retningen i dit liv, andre gange føles det uoverskueligt og overvældende at komme videre.

Vi møder allesammen muren nu og da

Der har været en lille pause her på siden, fordi jeg netop ramte en periode som beskrevet ovenfor. Som altid tager mine artikler udgangspunkt i mig selv, og jeg deler konkrete og oftest aktuelle situationer med dig. Denne gang er ingen undtagelse.
Jeg havde for nyligt taget ferie i påsken og dedikeret tiden til coaching og afslapning. Det skulle blive en rigtig god uge for mig. Troede jeg. Det viser sig at Camp True North (hvor jeg underviser teenagere et par gange om året) mangler en Camp Coach grundet sygdom. Muligheden for at arbejde som Camp Coach indebærer at være den person som de 130 teenagere, som er afsted på camp, kan gå til, når de har brug for at arbejde med svære følelser, ikke føler sig tilrette på campen eller bare har brug for én til at lytte. Jeg ved, hvor stor forskel Camp True North kan gøre for de her unge mennesker, og jeg vælger derfor at sige ja. Der er ingen tvivl om at det bliver en god oplevelse for mig, men min påske ændrer sig fra at være 10 dages ferie til 6 dages hårdt (men givende) arbejde.
Da jeg kommer hjem fra campen fredag er jeg overvældet, taknemmelig og træt. Der sidder så mange følelser i mig (bragt til overfladen af arbejdet med de mange skønne teenagere) at jeg for en stund bare sidder og græder lidt. Jeg har det ikke dårligt, men det slår mig alligevel hvor meget jeg selv har været på banen denne uge.
Muligvis på grund af søvnunderskud, konstant eksponering til 130 teenagere og hårdt mentalt arbejde, rammer jeg muren og må tage en sygedag netop som påsken er ovre. Det tager flere dage før jeg kommer helt ovenpå igen. Faktisk er det først den følgende fredag, at jeg føler mig helt veludhvilet.
Du genkender måske selv historien: “Jeg laver noget godt. Det tærer på mig. Jeg får ikke nok søvn. Jeg spiser ikke optimalt. Jeg rammes af sygdom. Mine tanker påvirkes. Jeg er ikke så positiv og effektiv som jeg plejer at være. Hvad gør jeg nu?” En ubehagelig negativ spiral er startet.

Hvad er dine successtrategier?

En stor del af den coaching jeg laver, handler om at finde successtrategier der virker i dit liv. Altså måder at håndtere udfordringer på, som virker for dig. Jeg coachede for nyligt en specialestuderende, som ikke var helt tilfreds med sin process med specialet. Jeg holder personen anonym og giver ham navnet Mikkel.
Mikkel havde nogle dage en fantastisk følelse af flow med sit speciale. Andre dage kom han ikke ind i det flow og det frustrerede ham. Der var flere forskellige ting vi kom ind på i coachingen, men en af hans take-aways var en ny successtrategi: “Når jeg kommer ind i mit flow er det fantastisk, og så skal jeg bare give den gas. De dage, hvor jeg ikke kommer ind i samme flow, så er der en masse andre småting, som ikke kræver samme kreative flow, jeg kan lave. Derved er jeg effektiv både de dage hvor jeg er i flow og de dage hvor jeg ikke er.”
Det virkede rigtig godt for Mikkel, og han havde en langt større accept af sin process med specialet. Vi arbejdede med flere forskellige aspekter af situationen, men Mikkels eksempel viser fornemt, hvor enkelt det kan være at skabe en successtrategi for sig selv.

Det handler om bevidsthed

De fleste mennesker oplever at være i flow nogle gange. Den der følelse af, at tiden bare flyver, at sociale medier og telefonen er ligegyldigt. For nogle er det i deres arbejde, for andre er det under opvasken eller når de sidder med en god bog. Det spændende er dog hvad vi gør, når vi IKKE er der. Når vi kommer ind i en negativ spiral af overspringshandlinger, dårlig mad, manglende energi osv.

Det vigtige er at blive bevidst om sin situation. Du bliver nødt til at kunne sige til dig selv: “Hov, jeg er endt et sted hvor jeg ikke plejer at være. Det må jeg rette op på.” Og hvis det næste du siger er: “Men hvordan?”, så fortvivl ikke. Du kan altid kontakte mig med henblik på coaching, men det kan også være du selv kan finde tilbage på sporet.
Når du er blevet bevidst om at du er kørt af sporet, så prøv at lav følgende øvelse (du kan med fordel lave den nu):

Find papir og blyant frem. Skriv følgende:
Mulige årsager til, at jeg er hvor jeg er:
[F.eks. Jeg var syg, jeg har presset mig selv for hårdt, jeg er blevet skilt og savner nærhed, mit studie stresser mig, …]

Fortsæt med at skrive:
Ting jeg gør, når jeg normalt er tilfreds med min hverdag og mine tanker:
[F.eks. Jeg laver og spiser god aftensmad, læser om aftenen, går tidligt i seng, bruger tid med mine venner, løber 3 korte ture om ugen, …]

Et utroligt hyppigt tema i årsagen til, at folk ender i en negativ spiral, er at de glemmer at passe på sig selv. Så inden du går videre, så overvej følgende: Har du brug for at passe bedre på dig selv? Give dig selv mere plads, mere tid til dig selv, mere kærlighed? Du kan ikke være noget for andre, hvis ikke du er noget for dig selv. Hvis det er tilfældet, så kig på den liste du lige lavede, og find de aktiviteter som sprudler af kærlighed til dig selv. God mad? Løbetur? Gå i biografen?

Det du nu skal gøre, er at få indfaset nogle af disse aktiviteter igen. Så hvilke kan du starte med?

Vi glemmer nemlig ofte noget meget simpelt.

Jeg indså for nyligt, på min 31 års fødselsdag, dette helt grundlæggende mønster, at vi glemmer noget der ligger lige foran os. Jeg havde inviteret nogle venner med ud og fægte. Det var en fantastisk sjov dag, men udover underholdningen, så fik jeg også et stort take-away fra vores dygtige underviser Emilia Borrye (12 gange danmarksmester og i top 10 ved VM i 2015).
Min sidste modstander havde vundet alle sine kampe 5-4. Hver gang havde han et stærkt tilbagetog fra næsten at tabe, til at vinde. Jeg stod nu i finalen og stillingen var 4-1 til mig. Han fik så et point mere, og ét mere. Stillingen var 4-3 og jeg kunne se hvordan det samme var ved at udspille sig. Det kunne ende med at han vandt 5-4. Der er det, så at Emilia råber fra sidelinjen: “Husk at gøre dét, der virker!” Det lyder dumt, men det er først dér at det går op for mig, at jeg havde ændret strategi undervejs. Jeg var begyndt at panikke og gøre ting anderledes end da jeg førte 4-1. Jeg fandt roen, gjorde havde jeg havde gjort i starten af kampen og fik mit 5. point. Den oplevelse var større for mig, end bare at vinde fægtningen. (Okay, det var også ret fedt!)

Hvor ofte står du i en svær situation, og prøver at komme videre, ved at være kreativ og opfindsom? En svær situation, som du har stået i før, og løst på glimrende facon, men nu vælger at håndtere på anden vis? Gør det, der virker.

Gør det, der virker

Så hvad virker for dig? Hvad er det for ting, som du allerede godt ved er gode for dig? Som kan få dig videre på din rejse, eller tilbage på sporet? Skriv dem eventuelt ned. Det er bevist flere gange, at dét at skrive noget ned virker bedre end blot at tænke det.

Jeg har givet lidt af mig selv, og jeg håber at du vil gengælde det ved at give lidt af dig selv også. Jeg vil gerne høre, hvad der virker for dig. Så send mig en kort kommentar eller email. Skriv et par ord om hvad der virker for dig. Og hvis du har lyst til det, eller brug for det, så forpligt dig til mig ved at skrive, hvad du vil gøre allerede i dag eller i morgen. Ofte skal der ikke mere til.

Og hvis der skal mere til, så er du altid velkommen til at kontakte mig med henblik på et coachingforløb.

 

Danni Liljekrans

Jeg er uddannet ingeniør, trænet facilitator og certificeret coach. Jeg skriver artikler om personlig udvikling, psykologi og vaner fordi jeg elsker at forstå komplicerede emner og formidle dem simpelt, samtidig med at jeg elsker at hjælpe folk til mere selvindsigt. Mit mål er at du opnår bedre relationer med dem omkring dig - og måske især med dig selv.

Forrige artikelNæste artikel