Dømmer du også dine drømme?

Danni Liljekrans Personlig udvikling, Raise The Bar, Vaner Leave a Comment

Kender du de personer som altid har et svar der lyder: “Det er en fin ide, men det kan bare ikke rigtigt lade sig gøre fordi …”, eller: “Men hvad med ….?” og “Har du tænkt på ditten og datten?” Er det nogle gange dig selv? I så fald, så bliver du nødt til at læse videre. Jeg vil gerne afsløre, at den her artikel er en af de der hvor kritikerne kan sige: “Det er da logik for burhøns” – men det har gjort en kæmpe forskel for mig, så jeg bliver nødt til at dele det med dig.

Jeg har i høj grad selv været den person ovenfor, og kan stadig være det af og til. En stor del af min uddannelse til civilingeniør handler om, at finde ud af hvordan noget skal løses. Min hjerne er god til at tænke i løsninger. Men det var først for et par år siden at jeg indså, hvilken kæmpe konsekvens det har haft for min evne til at drømme stort, til at være kreativ, og til at opnå mine drømme.

I den her artikel vil jeg fortælle dig, hvad du kan få ud af at træne din drømme-muskel med nogle konkrete værktøjer.  Jeg har ikke tænkt mig at sige: “Spørg universet, og det vil give dig hvad end du beder om” eller “Du kan alt hvad du sætter dig for! Run Forrest. Run!” For selvom du uden tvivl kan meget mere end du selv tror, så er jeg interesseret i at give dig de små ideer, som helt konkret kan hjælpe dig på vej.

Længere nede kommer en historie fra det virkelige liv, som inspirerede mig til at tænke anderledes. Jeg taler også om hønen eller ægget, hvad kommer først? Men først og fremmest – hvorfor skal vi overhovedet tænke over det her?

Mød Per og Pernille

Per og Pernille er begge dejlige, intelligente og kreative mennesker. De er faktisk enæggede tvillinger og den eneste forskel på dem, er måden de håndterer drømme og nye ideer på. Per er ikke afvisende overfor nye ideer, han overvejer bare ret hurtigt hvilke årsager, der kunne være til at noget ikke kan lade sig gøre.
Pernille er hverken jubel-optimist eller lalleglad, men hun dømmer ikke nye ideer. Hun hænger dem bare på en drømme-knage eller i en lille drømmesky. Der kan de hænge lidt tid. Nogle gange tager Pernille ting ned fra drømmeskyen og smider dem ud. Andre gange, så kigger hun på dem igen, tilføjer lidt detaljer og hænger dem op igen. En dag taler Per og Pernille om, at det ville være fedt at skrive sin egen bog. De er tændte på ideen og taler lidt om titlen, indholdet osv. og så ender de her:

DreamBig13 måneder senere…

Per og Pernille har haft mange forskellige samtaler, med mange forskellige mennesker. De har talt om ferier, om cykler, at skrive bøger og alt muligt andet. Forestil dig, at vi allesammen går rundt med en slags drømme-sky, hvor vi kan gemme de ting vi måske godt kunne tænke os. Uanset om det er ideer til frivilligt arbejde, ting du gerne vil købe til dig selv hvis du får råd en dag eller noget du gerne vil opleve sammen med nogen, så forestil dig, at du har en drømmesky, hvor du kan placere de ideer.

Per og Pernille’s drømmeskyer ser sådan ud:

DreamBig2

Per og Pernille møder tilfældigvis en person, der lige har skrevet sin første bog. Den almindelige tirsdag aften hvor de møder en nybagt forfatter, hvem tror du så kunne finde på at spørge: “hvordan gjorde du egentlig det”?

Per vil formentlig tænke: “Flot klaret.” Pernille derimod, hun vil have mulighed for at finde sin drøm frem og vide at her er en mulighed for at komme den lidt nærmere, ved at stille spørgsmål og være nysgerrig. Alt hvad de taler om, kan Pernille tilføje til bogen i sin drømmesky.

Hvis du giver dig selv 30 sekunder nu, hvilke ting har du så i din drømmesky? Og hvilke ting har du dømt ude?

Fra det virkelige liv

Jeg har tre gode venner, som har startet sin egen virksomhed. For mere end et år siden, fortalte de mig, hvordan de under en festlig lejlighed havde talt om fremtiden og store drømme. De var omkring mange forskellige emner. Et af dem handlede om, hvordan deres virksomhed måske skulle ende med at have et radioprogram, f.eks. på P3. Da jeg fik det at vide, var jeg helt klart Per i mine tanker. Deres ord var: “Vi skal have et radioprogram en dag!” De drømte bare lidt, og handlede ikke mere på det. Den Per jeg har oppe i hovedet, lukkede ned for ideen. Parkerede den ikke engang, men smed den ud igen. Det var en sjov tanke, ikke andet.

Et år senere, møder de her 3 virksomhedsejere en radiovært til et arrangement. Hun siger noget i stil med: “Det kunne være vildt fedt at lave noget radio med jer en dag!” Okay – pop-quiz: Hvilket udgangspunkt har Per for den her samtale? Og hvilket udgangspunkt har Pernille? Mine venner kunne tage en snak, aftale et møde, bygge videre på deres ide, fordi de ikke havde dømt den ude i første omgang. Fordi de havde tilladt sig selv at placere den i drømmeskyen.

I virkeligheden er de her venner virkelig gode til at drømme, uden at dømme dem ude eller inde. Bare lade dem hænge der. De fik talt mere med radioværten, og selvom der ikke er noget radioprogram endnu, så har de:

  • Fået flere ideer til hvordan deres radioprogram eventuelt kunne se ud
  • Fortalt andre, at de overvejer at lave et radioprogram en dag.

Hvem ved, om radioværten en dag sidder med i et møde, hvor hun får mulighed for at bringe det her radioprogram i spil?

Fint Danni – jeg tror på dig. Hvordan gør jeg? Sjovt du skulle bruge netop dét ord.

Udskyd HVORDAN og tillad dig selv at dvæle ved hvad

Så snart vi tænker hvordan, sætter vi vores hjerne til at komme med løsninger. Vi afkræver vores hjerne en løsning, og hvis den ikke findes så virker det fjollet at gemme tanken. Og hvis du drømmer stort, så er det sjældent, der er en løsning første gang du overvejer det.

Denne tendens, til at skulle have en løsning fra starten, er en vane.

Den vane kan hæmme dig i alle mulige sammenhænge. For eksempel:

  • Du vil gerne have et nyt job. Du begrænser dig selv til at tænke på jobs, som du kunne bestride med dine nuværende kompetencer.
  • Du vil gerne lave noget frivilligt arbejde. Der er ikke noget i nærheden. Du dømmer ideen ude og ender med at overse alle de muligheder, der dukker op på din vej.
  • Du vil gerne stå på ski, men har aldrig lært det. Lidt senere på måneden sletter du en mail fra dit arbejde med emnet: “Skitur!”. Halvvejs nede var der et afsnit med “Er du begynder? Allerede 5 begyndere tilmeldt!”

Lad drømmen arbejde for dig

Hvis du var garanteret succes, hvilken drøm ville du så turde drømme? Hvis du har lyst, så tag 30 sekunder med lukkede øjne og drøm uden at dømme. Det kan være kæmpe stort, lille-bitte – hvad end du har lyst til at drømme.

Skriv den drøm ned på papir. Nu leger vi bare lige lidt. Tag nu og luk øjnene igen og forestil dig, du har opnået det mål. Du lever det liv. Forestil dig detaljerne. Hvor bor du? Med hvem? Hvordan ser dit hjem ud? Hvad laver du? Hvordan lever du? Hvad spiser du?

Og tag så tilbage til nutiden. I den fremtid du lige forestillede dig, hvad ville du da have gjort, for at komme hen til det sted? Hvordan begyndte du at leve dit liv, for at komme hen til det sted? Hvilke små skridt ville du have taget? Hvad ville du have begyndt at gøre, eller holdt op med at gøre? Hvem ville du begynde at bruge tid med? Eller holde op med at bruge tid med? Hvad end du mærker, tænker eller oplever ligenu, så skriv det ned på papiret foran dig. Og hvis du vil i gang, så tag et skridt mod din drøm ved at ændre noget i dag. Husk at det er lovligt (og har mange fordele) at starte småt.

Hønen eller ægget?

Ofte kan vi godt forestille os, at for at opnå en eller anden drøm, må vi træffe nogle valg. Nogle er fantastiske, andre er begrænsende. Men hvis du f.eks. vidste at det var muligt for dig at få det job du virkelig gerne ville have, og at en del af det betød, at du måtte begynde at netværke – ville du så ikke tænke anderledes om hvordan du netværker? Hvis du vidste, at dét at spise sundt, var en byggesten i det liv du gerne ville have, kunne du så begynde at spise sundere?

Da jeg lavede denne øvelse første gang havde jeg en vane med at spise take-away hver dag. Ofte var det relativt sund takeaway fra en af de her Salat-barer du kan finde i København. Men jeg vidste, at hvis jeg ville opnå nogle af de ting jeg drømte om, så indebar det også dels at spise regelmæssigt og sundt, og dels at lære at lave min egen spændende mad. Jeg begyndte derfor at prioritere at lave min aftensmad. Jeg køber nu en måltidskasse fra Aarstiderne, som gør at jeg 4-5 dage om ugen laver lækker økologisk mad. Det giver mig god næring, det er afstressende at tage sig tid til at lave en lækker ret og det lærer mig f.eks. at butternut squash er et græskar (!?). Hvem ville have gættet det?

Når det kommer til denne øvelse, er det altså ægget først. Det fungerer bare ikke sådan, at når jeg opnår min drøm, så begynder jeg pludseligt at sove 8 timer om natten og spise sundt. Jeg må begynde at spise sundt og prioritere min søvn. Det kan gøre mig i stand til at opnå min drøm. Den drøm kan være stor eller lille, det er sådan set ligemeget.

ChickenEggProblem

 

Afslutningsvis – tag det videre

Den måde at tænke på, som jeg har skrevet om her, har gjort en kæmpe forskel for mig. Det virker så simpelt, men ideen om en knage til drømme, eller en drømmesky, fungerer vildt godt i min hverdag. Det er et lille sprogligt værktøj, som hjælper mig til at tænke hvad uden at tænke hvordan lige til at starte med.

Du har i dag læst om følgende ideer:

  • Når du selv får eller hører om en ide, så vurder om ideen er god – ikke om løsningen er god.
  • Giv dig selv lov til at drømme! Ved at udskyde løsningen lidt, kan du drømme endnu større og lade din underbevidsthed arbejde for dig.
  • Spørg dig selv, hvad du ville drømme om, hvis du var garanteret succes. Hæng den drøm i din drømmesky.

Jeg er vildt nysgerrig – vil du dele en drøm eller to? Enten en ting du skød ned for 1, 3 eller 20 år siden, eller en ide du lod hænge i drømmeskyen som senere blev en virkelighed. Skriv til mig på danni@liljekrans.com, i kommentarfeltet nedenunder eller på Facebook. Jeg glæder mig til at høre fra dig!

Som altid, tak fordi du læste med!

 

PS. Nu vil jeg gå ud og købe mig en ny telefon. Det puttede jeg i min drømmesky for flere måneder siden, og nu kom der et passende tilbud.

Husk at melde dig til mit nyhedsbrev, hvis du vil være forrest i rækken når jeg skriver nyt.

 

Danni Liljekrans

Jeg er uddannet ingeniør, trænet facilitator og certificeret coach. Jeg skriver artikler om personlig udvikling, psykologi og vaner fordi jeg elsker at forstå komplicerede emner og formidle dem simpelt, samtidig med at jeg elsker at hjælpe folk til mere selvindsigt. Mit mål er at du opnår bedre relationer med dem omkring dig - og måske især med dig selv.

Forrige artikelNæste artikel